Yetiştiricilik

Yetiştirme

Koyunların doğumu yaklaştığında tek bölmeye alınarak doğumu gerçekleştikten sonra kuzulara koruyucu aşıları ve göbek dezenfeksiyonu yapılır. Annenin memeleri dezenfekte edilir. Memeden gelen süt kontrol edilip ilk akan sütler ayrı bir kaba alınır. Kuzunun ondan sonra emmesi sağlanır. 15-20 gün süreyle anne ve yavru beraber bırakılır. Bu süre sonunda sabah kuzular ayrılıp serbest yonca ve otomatik yemliklerde yem verilir. Akşam sağımından sonra anneler ve yavrular sabaha kadar beraber bırakılır. Kuzu 1 aylık olduğunda sabah-akşam sağımdan sonra yavrular emzirilip ayrılırlar. Emzirme sırasında yavruların doğumundan emin olmak için kuzulara tokluk kontrolü yapılır. Kuzularda sütten kesme 45-60 günlükken yapılır. Önce tek öğün sonra gün aşırı sistemi uygulanarak sütten kesme işlemi gerçekleştirilir. Sütten kesimi takiben hemen kuzular dişi ve erkek olarak ayrılıp kendi bölümlerine alınır. Akset Çiftliği’nde dişi yavrular, 1 yaşını doldurmadan gebeleştirilmezler. Genç dişiler gelişimlerini tamamlamadan gebeleştirildiği takdirde ikizlik oranı azalmakta ve verimliliği düşmektedir.

Bakım

Akset Çiftliği’nde açık , yarı açık ve kapalı sistemli barınaklarda hayvanların rahatça dolaşabilmesini sağlayan doğal toprak zeminli ve serbest sistemde hayvancılık yapılmaktadır. Hayvanlar gereksiz yere rahatsız edilmez ve asla hiçbir şekilde hayvanlara vurulmaz, kötü muamele görmezler. Besleyip büyütülen hayvanların sağlıklı olabilmesi ve üretilen etin kaliteli olabilmesi için veteriner hekimlere oldukça büyük görev düşmektedir. Koruyucu çiftlik hekimliği çerçevesinde koruyucu aşılamalar, mevsimsel parazit mücadelesi, tedavi edilmiş ya da tedavi edilen hayvanların tedavi bitiminden sonra yasal arınma süresi bitmeden etlerinin tüketime sunulmaması, hijyenik kurallara hem bakım hem de beslenmede dikkat edilmesi, temel uygulamaların başında gelmektedir. Yaz aylarında hayvanların sıcak stresinden korunabilmeleri için yemlik üzerine yerleştirilen su ile serinletme ve vantilasyon sistemleri kullanılır.

Beslenme

Akset Çiftliği’nde hayvan yemlerinin üretiminde çok çeşitli hammaddeler kullanılmaktadır. Kesif yem hammaddeleri; arpa, soya küspesi, buğday, mısır, yulaf kavuzu, ayçiçeği küspesi, kanula, buğday kepeği, tuz, vitamin karması, di kalsiyum fosfattan oluşmaktadır. Kaba yemler ise şunlardır: Mısır silajı, pancar küspesi, havuç ve portakal posası, fiğ buğday kuru otu, yonca kuru otu, buğday samanı. Üretilen kesif yemler ve kaba yemler hayvan gruplarına göre Akset Çiftliği tarafından belirlenen toplam rasyonlara yemleme arabalarında karıştırılarak, hayvanların bir günde yiyeceği yem miktarı iki öğünde, 12 saat arayla, taze olarak hayvanlara verilir. Yem üretiminde ve dağıtımında hayvanlarda et için doping etkisi yapacak hiç bir ilave katkı maddesi kullanılmaz. Yemler tamamen doğal hammaddelerden üretilir.